traplift

Een traplift in Tilburg laten plaatsen

Een traplift wordt noodzakelijk wanneer u niet meer veilig de trap op of niet meer veilig de trap af kunt lopen. Traplopen is een lichamelijk zware activiteit voor vele ouderen. Een reden waarom mensen vaak nog niet thuis kunnen wonen, na bijvoorbeeld een revalidatietraject van een heupoperatie, is dat het traplopen nog niet lukt. Vaak merken mensen dat ze écht ouder worden doordat het traplopen minder goed lukt. Als het traplopen steeds moeizamer gaat kan het verstandig zijn om een deskundige te laten beoordelen of voor u een traplift noodzakelijk is. Gedacht kan dan bijvoorbeeld aan een fysiotherapeut. Een traplift hoeft niet altijd noodzakelijk te zijn, soms kan een andere manier van traplopen ook voor veiligheid zorgen. Er zijn vele trapliften op de markt. Ook op internet zijn veel aanbieders die u graag helpen bij het plaatsen van een traplift in Tilburg.

Wanneer kan een traplift geplaatst worden ?

Een traplift kan tegenwoordig bij bijna elke soort trap geplaatst worden. In ongeveer 95% van de gevallen kan een traplift geplaatst worden. Dus ook in Tilburg gaat dit meestal gewoon lukken. Wel is het belangrijk dat er een trapliftadviseur langskomt die ter plaatse de trap kan beoordelen. Op deze manier kan hij u goed informeren over de mogelijkheden en wordt uw lift helemaal naar uw wensen op maat gemaakt. Het stoeltje van de lift gaat via een rail naar boven of naar beneden. De liftrail wordt bijna altijd door middel van steunen op de trap gemonteerd. De steunen worden gemonteerd met schroeven. De afstand van de muur tot aan de voorzijde van de rail is ongeveer 20 cm. Er zijn ook trapliften die aan de binnenzijde van de trap gemonteerd kunnen worden. Vaak blijven de leuningen van de trap gewoon zitten. Het plaatsen van een traplift kost ongeveer 4 uur. Een traplift voor een rechte trap kost ongeveer 3000 euro, en voor een trap met een bocht ongeveer 9000 euro. Soms kunt u een vergoeding krijgen voor woningaanpassingen. Zie website van de Rijksoverheid voor de voorwaarden.

Enkele aandachtspunten

Let op praktische voetsteunen, probeer de lift die u wilt uit bij de leverancier en beoordeel op deze wijze of dit de lift is die u wilt. Sommige voetsteunen zorgen voor een onhandige belasting van de knieën.  Let op verstelbaarheid van de voetsteunen en of de voetsteun voorzien is van een antislip laag. Let ook op het zitcomfort van de lift. Belangrijk is ook de wegklapbaarheid van de armsteunen. Als de armsteunen niet goed wegklapbaar zijn kan het in en uitstappen moeizaam gaan.

Het is veilig als de lift op de bovenste traptrede stopt en dat de lift altijd naar de overloop of gang toegedraaid is  zodat u veilig in- en uitstappen kunt. Let ook op de kwaliteit van de motor die u naar boven en beneden brengt. Als u bijvoorbeeld veel pijn in uw rug heeft kan een schokkerig bewegende traplift erg onhandig zijn. De meeste trapliften zijn eenvoudig te bedienen met een afstandsbediening, maar er zijn ook nog steeds systemen in de markt die uitgerust zijn met een onpraktisch knoppen systeem. Let op dat de lift uw gewicht kan dragen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *